Otteita vuonna 1929 painetusta Povaus-ja Syntymäpäiväkirjasta

 

Kymmenen aviokäskyä

Nuorille vaimoille
eli
ainoa oikea ja varma opetus naiduille naisille olemaan miehillensä mieleen sekä tekemään heidät onnellisiksi ihmisiksi ja hyviksi perheen isiksi.

Ensimmäinen käsky.

Sinun miehelläsi pitää olla ensimmäinen sija sinun sydämessäsi.

Sinun ei pidä heittämän vietteleviä silmäyksiä mihinkään muuhun mieheen kuin siihen, jolle sinä avioliiton kautta kuulut ja sinun pitämän vaari siitä, että kotona ja kaikissa seuroissa aina sinä annat sen vakaumuksen johtaa itsesi, että sinun miehesi on rakastettavin kaikista luomakunnan herroista.   

Toinen käsky

Sinun pitää oleman tarkka ja huolenpitävä miestäsi kohtaan.

Sinun ei pidä makaaman ja virumaan aamuisin kello yhdeksään tai kymmeneen saakka vaan nousemaan niin aikaisin ylös, että ennätät kunnollisesti toimittamaan kaiken sen, mitä miehesi tarvitsee, ennenkuin hän jättää sinut toimituksiinsa mennäksensä.

Kolmas käsky

Sinun pitää kohteleman miestäsi säädyllisesti ja ystävällisesti.

Sinun ei pidä ankarasti toruman miestäsi, jos hän joskus viikon kuluessa tulee myöhään kotio ja ehkä silloin vähän horjuvin askelin ja sammaltavin kielin, vaan sinun pitää silloin päinvastoin hänen kotiotullessa sydämellisesti ja ystävällisesti kysymään häneltä, jos hän sallii sinun tarjota lasin seltterivettä taikka jotain muuta virvoittavaa juomaa.

Neljäs käsky

Sinun ei   pidä tekemän miehesi elämää ikäväksi ja katkeraksi.

Sinun ei pidä koskaan riitelemän miehesi kanssa tai vaivaamaan häntä uusien hameiden, kappojen, hattujen tanssiais- ja teatteripääsylippujen pyytämisellä, vaan säästeliäästi hoitaa talouskassaasi, jotta siitä välistä voisi ulottua viinilasikin taikka muuta tuollaista pikku tavaraa miehesi hyvinvointiin.

Viides käsky

Sinun pitää olla tarkka-huolinen

Sinun pitää laittaman niin, ettei hänen ruokansa ole jäähtynyttä, jos hän tulee kotia myöhään, eikä sinun pidä jättämän niitä ruokia tarjoamatta, joista tiedät hänen pitävän, vaikkapa sinun täytyisikin lähteä pohjoisesta etelään ja päinvastoin hankkiaksesi mitä siihen tarvitaan.

Kuudes käsky

Ei sinun pidä oleman utelias.

Ei sinun pidä kyselemän, mihin miehesi menee iltaisin, vaan aina hiljaisella ystävyydellä sanoman: "tervetuloa takaisin!" sekä oleman vakuutettu hänen uskollisuudestaan niin vähimmässäkin kuin suurimmassakin.   

Seitsemäs käsky

Sinun ei pidä olla tungetteleva.

Sinun ei pidä vaatiman tai aina pyytämän , että miehesi ottaisi sinut mukaansa kävelyilleen, sillä sinun tulee ymmärtää, että löytyy paljon pieniä toimituksia, joista sinulla ei ole pienintäkään vihiä, ja jotka hän yksin voi toimittaa.

Kahdeksas käsky

Sinun pitää olla säästäväinen ja järkevä.

Sinun ei pidä antaman kahvinkeittimen kihistä koko päivää ja alinomaa oleman ystävättärien ympäröimänä, jotka auttavat sinua tuhlaamaan kallista aikaa kahvipöydän ääressä. Ja jos joku tahtoo kertoa epäedullisia asioita miehestäsi, niin sinun tulee kääntää kuuro korva sekä pyytää olla vapaa moisista epähienoista ilmoituksista. Jos he tahtovat uudistaa käyntiänsä ei sinun koskaan pidä olla kotona.

Yhdeksäs käsky

Ei sinun pidä olla mustasukkainen ja suvaitsematon.

Jos sattumalta tulisit näkemään, että miehesi katselee armailla silmäyksillä jotain nuorta naista, niin ei sinun siitä pidä tuleman mustasukkaiseksi, vaan pikemmin iloitseman siitä, että  miehesi on kohtelias kaunista sukupuolta kohtaan, johon itsekin kuulut.    

Kymmenes käsky

Sinun pitää pitämän huolta miehesi mukavuudesta.

Sinun pitää aina pitämän huolta, että täytät miehesi toivomukset, sekä aina laittaman niin, ettei häneltä puutu pieniä mukavuuksiansa. Niin esim. tulee sinun hänen kotiotullessa, jos hän on tupakan polttaja, täyttää hänen piippunsa, auttaa yönuttu hänen ylleen, panna esille tuoreimmat sanomalehdet sekä tehdä kysymys: eikö hän haluaisi pientä lasillista sitä juomaa josta hän eniten pitää.

 

 

Takaisin
Etusivulle